**tadi dah tulis tapi dah hilang pulak. Try tulis balik**

Zaman dah banyak berubah. Sebab teknologi semakin maju. Zaman sekarang semuanya dihujung jari. Tekan saja. Semua boleh dapat. Nk communicate dengan yang jauh pun makin mudah. Dah tak perlu nk beli tiket flight mahal. Semata2 nak tau apa cerita orang nun disana. Tak perlu nak telefon berjam2 nak tahu sihat ke orang sana. Mudah kan?. Sangat mudah.

Kalau dulu 1 berita kematian pon mahu 2-3hari baru tahu. Nak tunggu telegram lagi. Boleh jadi dah seminggu baru tahu dia dah tiada. Susah.

Sekarang ni senang je. Nk tau cerita orang sebelah. Tak perlu nak pergi rumah sebelah. Nak bertanya “eh perabot baru ke ni?”. Buka facebook kalau jadi friendlist dah boleh tahu ada update “baru membeli perabot ikea yang baru.yeay”

Alahai mudahnya.

Sekarang senang. Ada facebook, ada twitter, ada ym, ada youtube, ada blog. Macam2 ada *iklan astro*

Teknologi di hujung jari anda.klik saja.semua tahu.

Fitnah pon jadi mudah. Mana nak tahu ini cerita betul2 ke rekaan semata2. Mana nak tahu ini sebab dengki ke sebab apa.

Yelakan. Dah mudah. Agak2 rasa geram. Kutuk sana kutuk sini. Agak2 rasa dengki. Cerita sana cerita sini. Kalau dulu nk cerita kena la kumpul sekampung. Baru leh xoxo. Sekarang tulis je 1 post. 10 orang leh sokong. 10 orang lagi kutuk balik.

Sebab 1 status. Boleh gaduh masam muka.
Sebab 1 post. Ideologi boleh berubah
Sebab 1 video. Kawan boleh jadi lawan.

Yang sana nk tulis sebab nk cerita. Yang sini terasa macam cerita tentang dia. Dh gaduh. Tulis lagi.

Setiap orang ada perspektif berlainan. Bila membaca persepsi pon lain. Kalau nak sampaikan 1 cerita dari mulut pon bukan tentu 10 orang dapat apa yang disampaikan.lagi2 bila menulis. Eh menaip la sekarang ni.

When u write about something. Usually its personal from ur heart. Except yg dok nk kutuk la.

Everyone nowdays relying so much on what u’ve found on internet.

Ini menunjukkan internet medium paling berkesan untuk komunikasi. 1 cerita boleh tersebar within second all over country.macam lethal disease. Susah nk cure.

Setiap yang menulis bertanggungjawab dengan apa yg ditulis. Walaupun niat nk berkongsi tetapi macam2 boleh berlaku. Sebab mudah kan teknologi.

Jadi don’t write for granted. Bila menulis berhenti dulu tekan publish button. Fikir dulu effect apa yang ditulis. Fikir apa perspesi orang. Fikir efek pada orang sekeliling yang rapat. Memangla mulut orang tak boleh nk tutup. Tapi kalau kita yg mudahkan mereka bercerita. Mudah mereka fikir lain.

Zaman sekarang.YOU ARE WHAT YOU WRITE.

P/s; sekadar berkongsi dan peringatan untuk diri sendiri dan semua.

Peace all:)