Socializing ni penting. Lagi-lagi bila sudah bekerja. So social skills are very powerful and important skill you need to have. Ditambah lagi bila workscope yang melibatkan workgroup dan orang yang pelbagai. Kalau asyik duduk diam je tak cuba nak communicate with others, macam mana nak buat kerja kan?. Ni nk call pon takut-takut, cakap pun dah kelam kabut, macam mana nak selesaikan permasalahan.

Jadi, macam mana kita nak improve people skills ni?

Firstly kita kena build up our self-confident! Penting tu! Bila kita rasa confident, baru lah kita boleh communicate dengan orang lain. Tuk dapatkan confident macam mana pulak? kita kenalah increase our knowledge. Kalau kita takde knowledge kadang-kadang apa yang kita cuba sampaikan tak mencapai apa yang kita cuba maksudkan.Jadinya communication breakdown. Bila orang counter back with different scenario and question, bila tak cukup knowledge kita jadi blur and kita rasa down and orang pun akan pandang serong kat kita.

Tapi jangan mudah mengalah bila perkara sebegini terjadi. Biasalah, baru kita dapat belajar dari kesilapan. Sikit- sikit, lama-lama kita pandai jugak! jadi bukalah hati dan bersedia untuk belajar menjadi lebih baik untuk communication!

untuk masa depan jugak! hehehe takkan la nk hidup sorang-sorang kan

Advertisements