Turning to new leaf :)

hi all! been quite sometime from updating this blog. some fast update!

fyi,

1) alhamdulillah it been 1 year since i worked 🙂
2) been in tough early this year but alhamdulillah everything seems okay
3) I’m engaged and will getting marry soon, insyaALLAH. 🙂

so basically i’m super busy with the wedding preparation apart from work. if you keen to know on my wedding update, do visit my tumblr

other than that, i celebrated Raya as usual with my family but this will be last raya as single woman. kind of having weird feeling haha so I want to wish all of you SELAMAT HARI RAYA!!! i am truly apologizing for any misinformation, wrong impression, hurtful saying, or any way my behavior inflict any of you. I hope i will become better person and improve myself. Maaf zahir and batin. Halalkan makan dan minum ku 🙂

thank you!

Advertisements

I’m clueless please help

I’m trying hard to find the light to lead me to brighter day
I’m trying hard to look for day so all these, were past

I’m trying hard to know the clue on how to solve the riddle
I’m trying hard to fill myself with courage so I can speak and face you

Please ALLAH let me find the way…

Hidup bagaikan roda

Pernah dengar perumpamaan bahasa mengenai hidup ini seperti RODA? yang kadang-kadang kita berada di atas dan kadang-kadang berada di bawah. Maknanya kadang-kadang kehidupan kita senang dan bahagia tapi kadang-kadang tu sebaliknya.

Life is never easy. Kehidupan itu sementara dan ujian.

Setiap senyuman itu tidak selalunya bermaksud keriangan. kerana sebalik senyuman itu pasti ada keperitan.

Social network

Socializing ni penting. Lagi-lagi bila sudah bekerja. So social skills are very powerful and important skill you need to have. Ditambah lagi bila workscope yang melibatkan workgroup dan orang yang pelbagai. Kalau asyik duduk diam je tak cuba nak communicate with others, macam mana nak buat kerja kan?. Ni nk call pon takut-takut, cakap pun dah kelam kabut, macam mana nak selesaikan permasalahan.

Jadi, macam mana kita nak improve people skills ni?

Firstly kita kena build up our self-confident! Penting tu! Bila kita rasa confident, baru lah kita boleh communicate dengan orang lain. Tuk dapatkan confident macam mana pulak? kita kenalah increase our knowledge. Kalau kita takde knowledge kadang-kadang apa yang kita cuba sampaikan tak mencapai apa yang kita cuba maksudkan.Jadinya communication breakdown. Bila orang counter back with different scenario and question, bila tak cukup knowledge kita jadi blur and kita rasa down and orang pun akan pandang serong kat kita.

Tapi jangan mudah mengalah bila perkara sebegini terjadi. Biasalah, baru kita dapat belajar dari kesilapan. Sikit- sikit, lama-lama kita pandai jugak! jadi bukalah hati dan bersedia untuk belajar menjadi lebih baik untuk communication!

untuk masa depan jugak! hehehe takkan la nk hidup sorang-sorang kan

BFF is Best Friend Forever

Diakui,skin ni jenis tk kesah berkawan dan senang je mesra dengan sesiapa. Tanyalah pada sesiapa yang kenal skin, baru jumpa pon dh boleh buat kawan. Yes, i am naturally memang macam it. Tambahan lagi, skin jenis berkawan ramai.. especially join group2 lain. kira macam xde group yg permanent. Bukanlah nk famousity or ape tapi macam suka kawan dengan huge group kot?

Mungkin juga disebabkan perkara di atas, macam skin ni jenis x stick with 1 kawan. haha

That not true though.

Dalam 1 huge group, i only rapat with 1 of them.mmg mesra dengan semua tp in that 1 huge group with 1 person tu yg mcm connection yang buat skin kenal yang lain.

I may not seem kind of person jenis akan jumpa or contact my BFF everyday or say I love them everyday but I hope they understand me enough to know I do love them dearly much.

so for BFF, you know who you are. You’re the bestest friend. I appreciate every supports and love from you all. always there and always trying to be there. and I know I can be quite a headache , self-centered and influencer sometime. but I know you all know me the best!

be there for me… sampai bila2 la ye.. dh kahwin ke, dah anak 10 orang ke. kita tetap kawan

🙂

berat dan skin

w
Rasanya komen tentang berat tuh dah macam lali dalam telinga ni. Pasti tiap kali jumpa sure ada komen:

“skin nape kau makin kurus ni?”

“skin aku rasa haritu kau dah nampak okay nape sekarang kurus pulak?”

“skin kau ni tak makan ke hape?”

“nama kau skin sebab kau skinny ye?”

Secara jujurnya, saya tidak mengikuti mana-mana program kuruskan badan mahupun mengalami masalah sindrom “aneroxia” atau “bulmia” ye rakan-rakan.

Kalau dilihat dari berat badan mesti ramai terkejut kalau saya kata berat melebihi 45KG and bukan la sekurus yang korang sangkakan ye. sebenar-benarnya berat kini sudah 48KG. tetapi berat masih belum ideal. maknanya BMI masih belum cukup lg dengan ketinggian yang ada.

Kalau dilihat dengan mata kasar mesti ramai tidak percaya yang saya memakai size 26/27 Levis ye. ataupun kadang-kadang size baju boleh berganjak ke size M. ataupun size cup bra yang tk dijangka oleh orang lain *terlalu censored utk mention secara public*

To tell you the truth, I eat a LOT! I meant I have a BIG appetite cuma masalahnya perut ni kecik.. so most of time I can only eat medium portion tapi constantly kena makan haha.. sebab cepat lapar! haha

During grown up process, I can eat much more than i eat right now. mungkin sebab diri sendiri ada sedikit kecewa sebab makan banyak pun berat tak pernah naik. haha

and to much surprise… the only time berat mencecah 50KG adalah ketika aktif dalam capoeira! hahaha exercise nampaknya mampu menaikkan berat saya. wow! terkejut tak? haha

To be honest, I love my body.. walaupon kadang-kadang orang kata kurus sgt. walaupon kadang-kadang tu berangan nak plump sana sini sikit.. tapi bila fikir-fikir semula.. saya bersyukur dengan ALLAH dengan kurniaanNYA. nanti kalau DIA tarik nikmat tu baru nak nyesal tak guna jugak kan. Heee yang penting saya sihat.. betul tak? heeee

SO LOVE YOUR BODY NO MATTER WHAT SHAPE YOU ARE 🙂

Happy new year! Welcome 2011!

*nnt la update tuk 2011:)